Hur får du barnen att städa?

Om du tänker att du kommer att bli lycklig om bara dina barn börjar städa sina rum så kanske du behöver lära dig lite mer om lycka. Men samtidigt kan du göra vissa saker för att ungarna ska börja ta med sig sitt skräp då de lämnar köksbord, vardagsrum och andra utrymmen.

Belöningar kan absolut fungera

Det är inte alls dumt att jobba med belöningar. Men det måste inte vara pengar eller utlandsresor. Det kan till exempel vara att det barn som städar upp får poäng i en tävling som ni har på helgen med gåtor för barn och vuxna.

När städningens belöning är något vettigt och bra för hela familjen så får det hela en helt ny skruv. Det går förstås också att betala för jobbet. Så är det. Ett barn som sparar pengar till något stort tar gärna chansen att tjäna lite mer på att hjälpa till med städningen.

Men betänk vad för slags förväntningar detta skapar. Är du alltid villig att betala för barnets hjälp i hemmet?

Samarbeta med förskola och skola

Ibland kan lite hjälp utifrån vara bra. Om lärare är med och ger initiativ till mer städning hemma så märks detta. Det kan vara att läraren uppmuntrar barnen till att hjälpa till genom att plocka upp leksaker från golv hemma. Genom att be om att få höra om detta så ser barnen ytterligare en mening med att hjälpa till!

Ändra attityden till städning

Det kan vara svårt att få barn att städa om du själv ser detta som något jobbigt du helst inte sysslar med. Om du istället skapar en känsla av att städningen är en kul uppgift som du mår bra av så kan det smitta av sig på barnen.

städning attityd
Städning kan vara stor glädje även för barn!

Då kan de också börja se glädjen i att städa och spontant göra detta. När du gnolar, spelar musik och speglar dig i badkarsglansen är det något helt annat än då du går genom hussysslorna med svordomar på läpparna. Tänk på det!

Föräldrar behöver också gotta sig

Sedan kan det ju vara så att du mest är upprörd över att du som förälder hela tiden ska städa. Då kan det vara dags att tänka lite som Tabita och börja gotta dig mera. Det är ganska vanligt att bråk i hemmet handlar om städning. Betala en städfirma för att göra jobbet och dra ner på dessa gräl!