Hur ska du känna glädje med ryggvärk?

Vad sur du ser ut säger folk som ser dig. Du tänker att de verkligen inte fattar. Och det är klart. Det kan vara väldigt svårt att förstå hur kronisk ryggvärk påverkar humöret. Det kanske inte är så enkelt för dig att skrattyoga kommer att ordna allting. Även om det inte gör så ont att du inte fungerar i vardagen så kan ju en lommande känsla i ländryggen göra att det blir svårt att se någon glädje i livet.

Gör saker som känns positiva och bra

Gör upp en lista med saker som du tycker om. Det kan vara allt från att höra viss musik till att använda värmedyna innan du somnar. Se på sådant som du gör för ryggvärkens skull och fortsätt med det som du gillar även om det inte helt tar bort värken.

Om det är saker som du upplever som positiva och bra så är det värt att fortsätta. Fokusera på glasets fulla halva hellre än den tomma för att uppleva mer glädje trots din ryggvärk.

Dela smärtan med andra

Delad glädje är ju mer glädje men delad smärta är mindre smärta. Du kan komma i kontakt med andra som har samma problem. Kanske via träningsgrupper där ni sporrar varandra till att göra övningarna som skulle kunna dra ner på smärtan.

Du kan också läsa studier om långvarig smärta för att få veta vad som är möjligt och vad andra säger om saken. Det är sådant som kan få dig att känna dig mindre ensam och isolerad med ditt ryggproblem. Det du lär dig kan ju vara sådant som du kan hjälpa andra med och att ge till andra som har samma problem som du själv kan verkligen bidra med mer mening och glädje i ditt liv!

Testa en app för att öka din livskvalitet

En annan sak som kanske kan vara av intresse är att testa en app som är till för att hjälpa dig ta tillbaka ditt liv. Det finns en ACT-terapi app som forskare har tagit fram i detta syfte. Med appen får du hjälp att fylla ditt liv med meningsfulla aktiviteter hellre än att sitta hemma i soffan. Smärtan blir inte mindre men fokusen ändras och då kan du uppleva att det är lättare att leva med den.

Stå upp och spela in podcast om smärtan för att glömma den…

Du kan alltså känna mer lycka och glädje i livet trots att du har smärtan i ryggen. Detta då du gör saker som känns viktiga och bra för dig.